Znam da možemo

Ima nade za Srbiju

Da ima nade za srbiju, pokazuje i još jedna konferencija startit pod sloganom “Znam da možemo” koja je okupila 1600 ljudi u Domu sindikata 28. septembra 2016.

Ovo je samo jedna u nizu startup ( startap ) konferencija koja pomaže razvoju preduzetništva i projekata u Srbiji na IT sceni ali i šire.

U zemlji gde je ekonomija i privreda u kolapsu, dobro je znati da postoje organizacije koje se bave unapređenjem preduzetništva u Srbiji.

Konferenciju je otvorila Jelena Đoković, supruga našeg slavnog tenisera Novaka Đokovića. Novak Đoković je takođe bio prisutan kako bi uz Jelenu uveličao taj fantastični skup. Mi iz webdynamics.rs ekipe ( izrada web sajtova ) smo bili tamo i prenosimo vam deo utisaka sa ovogodišnjeg skupa.

Fondacija Novaka Đokovića u velikoj meri stoji iza raznih projekata startita koji su uz njegovu pomoć uspeli ostvariti neke od svojih ciljeva.

Ovaj put je predstavljeno više različitih startup-ova ( startapova ) koji su posebni svaki na svoj način.

Jedan od govornika dolazi nam iz silicijumske dolie ( California ) gde je 5 godina radio u firmi koja je san snova za svakog mladog čoveka a zove se Facebook. Ispričao nam je svoje iskustvo koje je stekao radeći u Facebook-u kao i prednosti i mane tog posla. Ipak , nostalgija je prevagnula u želji da se vrati u Srbiju.

Predstavljen je i startup jedne naše talentovane naučnice koja je radila na razvijanju čipova koji mogu da skeniraju sve bakterije u ljudskom organizmu kojih ima 3000. Kako je izložila, ona je unapredila jedan zastareli čip a primena tako inovativnog čipa veliki je doprinos zdravstvu.

Takođe još jedan startup čije igrice u svetu koristi preko 150 miliona korisnika. Čovek koji je pokrenuo firmu Nordeus ( Branko Milutinović ), dolazi nam direktno iz Microsoft-a ( Majkrosoft ). On je proveo nekih 5 godina u Microsoft-u a potom odlučio da pokrene svoju firmu.

14527404_656325027850595_918861651_n

 

Na preseku konferencije govorila je Dragana Đermanović. Nju ne treba posebno predstavljati, ali da kažemo da je Dragana izuzetna preduzetnica koja iza sebe ima nekoliko uspešnih firmi Prpepper I Beeshapper. Pričala nam je o svojim usponima i padovima u životu, počev od zaposlenja u VB kao PR ali i njenih želja da uradi nešto samostalno i drugačije u životu. Njena priča velika je inspiracija svima da ZNAMO DA MOŽEMO.

 

dragana djermanvic

Dragana Djermanovic

Organizacija Startit planira da do kraja godine otvori još nekoliko startit centara širom zemlje koji bi značajno doprineli razvoju IT industrije i obrazovanja u Srbiji. To nisu samo centri u većim gradovima već manji gradovi i industrijska mesta gde je idustrija totalno uništena. Jedno od takvim mesta je i Majdanpek a pored njega tu su Zrenjanin; Vršac, Novi Sad, Valjevo.

Startit nije zaboravila i naše najmlađe pa tako u okviru startita organizuju se razne aktivnosti za decu koje bi kod najmlađih podstakla želju za programiranjem i sticanjem novih znanja iz oblasti interneta.

briga za decu