Sta je potrebno za izradu web sajta? Odlučili ste da vam je potreban veb sajt, ali niste sigurni da znate odakle trebate krenuti. Pročitali ste brdo informacija ali i dalje su vam nejasni koraci. Bez panike! Ovde ću vam obrazložiti osnovne korake koje trebate ispratiti kako bi  došli do cilja.

Kao što je poznato, biti na netu je od vitalnog značaja, bez obzira da li ste mali biznis, start up ili velika kompanija koja dugo posluje, bez veb sajta vi kao i da ne postojite. Svaki projekat je priča za sebe ali osnovni koraci kroz koje se mora proći do dobre internet prezentacije je isti za sve.

koraci izrade web sajta

Ime domena

Biranje naziva vašeg veb sajta je jedna od najbitnijih karika u vašem internet nastupu. Odmah na samom početku se suočavate sa veoma važnom odlukom koja može uticati na ceo vaš biznis. Ukoliko već poslujete pod određenim imenom u tom slučaju preporuka je da odaberete isto ime i za vaš domen, jer, ljudi vas već poznaju pod tim imenom i na taj način izbegavate konfuziju. A ako tek počinjete i razmišljate u tom slučaju predlažemo sledeće savete:

 • Ime mora biti lako pamtljivo
 • jedinstveno
 • Vodite se logikom manje je više, dugačka imena je mnogo teže pamtiti
 • U samom imenu domena možete reći posetiocu o čemu se radi

Kada ste odabrali ime potrebno je da proverite dostupnost, to možete na linku, ukoliko je slobodno prelazite na sledeći korak a to je zakup. Za slučaj da je željeno ime zauzeto ponovite ceo proces ispočetka.

Hosting paket

Šta je to hosting? Za one koji se prvi put susreću sa ovim terminom to je mesto gde se smešta vaš veb sajt.

Odabir pravog hosting provajdera i paketa je veoma važan korak u ovom procesu jer može da utiče na bezbednost vašeg sajta, brzinu učitavanja,  indeksiranje itd.

Prilikom odabira potrebno je obratiti pažnju na sledeće:

 • Da li se pri zakupu dobija besplatan ssl sertifikat
 • Da li ima obezbeđenu tehničku podršku 24/7
 • Da li ima bar jednu bazu podataka uključenu u cenu
 • Da li imate kontrol panel putem koga čete moći da podešavate sve vezano za vaš hosting kao i da otvarate nove veb imejl adrese
 • Dostupnost, od izuzetnog je značaja da je vaš sajt stalno dostupan
 • Koliki je prostor na disku kao i brzina protoka informacija.

izrada web sajta

Korak 3. Logo

Logo je u suštini simbol koji može biti slika, znak ili reč i pomaže klijentima da vas lakše prepoznaju. To je ono što oni prvo primete na vašem veb sajtu. Pomaže vam da se izdvojite od konkurencije. Vaš logo mora biti specifičan i da oslikava suštinu biznisa kojim se bavite. Glavne karakteristike dobrog loga su:

 • Jednostavnost
 • Relevantnost
 • Pamtljivost
 • I primenljivost, korišćenje loga na vizit kartama ili pakovanjima proizvoda

Kada izaberete kvalitet napravili ste prvi korak ka vizuelnom identitetu vaseg brenda. Ako kojim sučajem niste vešti da sami kreirate svoj logo, dovoljno je da dizajneru objasnite svoju ideju, tj. kako zamišljate svoj logo i ostalo prepustite njemu.

Sadržaj veb sajta

Pripremiti dobar sadržaj nije lako ali je od vitalnog značaja. Kada pripremate materijal za veb sajt vodite računa da imate pripremljen materijal za sve strane koje želite, to uključuje tekstove i fotografije kao i video ukoliko imate potrebu, jer u suprotnom imate prazan veb sajt, a to niko ne voli i pomera se predviđeno vreme izrade sa 10 radnih dana na neodređeno.

Uvek imajte u vidu da kašnjenjem remetite i raspored programera koji je zadužen za vaš veb sajt.

Za one kojima je potrebno vreme za kreiranje sadržaja a žele svoj veb sajt, mogu odahnuti, za sve naše klijente mi organizujemo obuku kako da edituju sadržaj i nakon obuke možete sami dodavati sadržaj kada god poželite, odakle god i koliko god imate materijala.

Pisanje sadržaja za veb sajt

Tekstovi moraju biti jasno napisani i predstavljati vas na najbolji mogući način, bez grešaka bilo u kucanju bilo gramatičkih.

Fotografije moraju biti kvalitetne i visoke rezolucije. Ukoliko nemate svojih fotografija dobra solucija je kupiti sa nekog od sajtova koji se bave prodajom fotografija npr. Shutterstock

Ako želite možete dodati i video ali samo u slučaju da je povezan sa vašim biznisom, ili prikazuje neke segmente vašeg poslovanja.

Ako vam sve ovo deluje previše komplikovano bez brige, sve ovo možete prepustiti nama. U nama možete imati pouzdanog partnera koji brine da vaš veb bude u svakom pogledu savršeno funkcionalan.

Za detaljnije informacije nam možete pisati ili nas kontaktirati putem naše kontakt forme.

U međuvremenu razmišljajte šta je vašim klijentima bitno kako biste imali jasnu viziju kako bi vaš veb sajt trebao da izgleda i sta je potrebno za izradu web sajta.